PRZEPIS NA MROŹNY WIECZÓR: KUKURYDZIANY CHOWDER Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

10:11:00





Jeśli szukacie szybkiego, prostego przepisu na chłodne i ciemne wieczory- zapraszam was do wypróbowania kukurydzianego chowderu z grillowanym kurczakiem. Kukurydziana zupa?!  Wiem, jak to brzmi, ale naprawdę smakuje dobrze! :)

Najlepiej oczywiście użyć do tego kolby kukurydzy, ale w sezonie zimowym spokojnie możemy posłużyć się tym mrożonym lub prosto z puszki. 




Zupę niestandardowo zaczynamy od patelni. Podsmażamy chwilę czosnek i papryczkę, a następnie wrzucamy je do garnka w którym gotujemy powoli inne warzywa: ziemniaki, pietruszkę, marchewkę, cebulę, i seler.




Powoli gotujemy bulion, po ok. 15 minutach dorzucamy również naszą kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut, na koniec odstawiamy do ostygnięcia.


W międzyczasie przygotowujemy kurczaka i koperek. Pierś doprawiamy pieprzem i solą (można użyć przyprawy grillowej) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową, przewracając ją od czasu do czasu.



Blendujemy naszą zupę, wrzucamy pokrojony koperek i delikatnie mieszamy. Na koniec przelewamy do talerzy lub małych miseczek, zupa jest dość sycąca, więc zdecydowanie polecam jeść ją w małych ilościach :)



Na górę kładziemy plastry kurczaka, możemy dodać odrobinę śmietanki czy też udekorować talerz wedle własnych zachcianek.



Osobiście chowder podaję z mini naleśnikami. Robię je w najprostszej wersji: mąkę mieszam z wodą, dodaję odrobinę soli i niewielkie porcje smażę na rozgrzanej patelni.  W takim zestawieniu smakuje bosko! Polecam! :)









You Might Also Like

1 komentarzy



Spodobał Ci się blog? Dodaj go do swoich ulubionych i odwiedź nasz fanpage na Facebooku :)

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images