Domowy rosół z pulpecikami

by - 16:59:00



Na ciężkie poranki nie ma nic lepszego jak ciepły, pyszny, domowy rosół! Najlepszy to ten oczywiście ten gotowany z trzech mięs, ale ja osobiście najbardziej lubię ten z samego kurczaka.



Dzisiaj podsuwam wam pomysł, w jaki sposób wykorzystać ugotowane mięso- nie jestem stanie przemóc się i zjeść je w normalnej formie, co nie znaczy,że musimy się go od razu pozbywać :) Jeśli wy również chcielibyście mu nadać drugie życie- zapraszam do lektury!



Wszystko zaczyna się oczywiście od rosołu- wrzućcie do niego wszystko to, co lubicie ( nie zapomnijcie o palonej cebuli!) przynajmniej dwie marchewki, małą pietruszkę, seler i dołączcie udko kurczaka lub pierś- ja do swojego rosołu wykorzystałam właśnie tę drugą opcję. Po ugotowaniu rosołu, wyciągam z niego pierś, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera.



Pierś rozdrabniam, kroje warzywa i wrzucam do miski, całość blenduję, dodaję soli i pieprzu. Do tak powstałej masy dodaję kaszę manną. Mniej więcej na jedną kopiastą łyżeczkę masy dorzucam płaską łyżeczkę kaszy. Staram się nie przesadzić, inaczej klopsiki wyjdą za twarde.





Formuję masę w kulki i za pomocą cedzaka wkładam je do gotującego się rosołu. Po trzech minutach wyjmuję je i przekładam do miseczki. Dodaję makaron, rosół i gotowe :)



P.S.: Pulpeciki świetnie sprawdzą się też z makaronem i sosem: pomidorowym lub śmietanowym.  Życzę smacznego! 



You May Also Like

1 komentarzy



Spodobał Ci się blog? Dodaj go do swoich ulubionych i odwiedź nasz fanpage na Facebooku :)