NAJSZYBSZY I NAJPROSTSZY CHŁODNIK Z 5 SKŁADNIKÓW

by - 18:41:00




Jeszcze niedawno narzekaliśmy na mokry, deszczowy lipiec, a tu nie wiedząc kiedy przyszedł sierpień, a wraz z nim męczące upały. W takie dni najchętniej nic bym nie jadła, serwując sobie na obiad kolejne lody czy wodę z cytryną, ale że mój żołądek mimo temperatur tak posłuszny nie jest i  nie chce się ani trochę ładnie skurczyć, więc chcąc niechać-coś tam jeść muszę. Latem wcinam kilogramy kalafiora z młodymi ziemniaczkami, żółtą i zieloną fasolkę, brokuły, cukinie czy inne, kojarzące mi się z wakacjami warzywa. Jednak w te największe upały, nawet gotowany kalafior jest w stanie mnie wykończyć. Wtedy wyciągam z lodówki swe największe działo- chętnie się z wami nim podzielę!


W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na chłodnik z botwinki- wiele z nich jest naprawdę pysznych i warto ich popróbować. W moim przypadku wysokie temperatury idą w parze z totalnym luzem i ogromnym leniem, więc moja wersja musi być prosta i niezwykle szybka w przygotowaniu.

Do przyrządzenia chłodnika potrzebujecie:
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewki lub jeden ogórek
- 2 duże jogurty greckie
- koperek
- sok z buraka 100%



Botwinkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy na drobną kostkę. Kroimy wszystko, łącznie z łodygą i liśćmi. W ten sam sposób kroimy rzodkiewkę lub ogórek, w zależności co aktualnie macie w lodówce ;) Równie dobrze można skroić i jedno i drugie. Siekamy koperek, dodajemy ząbek czosnku i wrzucamy do średniego garnka. Wlewamy oba jogurty, sok i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Włożyć do lodówki na min. godzinę. Najlepiej smakuje podawany z jajkiem na twardo.


I to wszystko. Prawa, że szybko? To idealne rozwiązanie na gorący dzień i mega lenia, a do tego spora dawka żelaza. czego chcieć więcej? Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało :)





You May Also Like

0 komentarzy



Spodobał Ci się blog? Dodaj go do swoich ulubionych i odwiedź nasz fanpage na Facebooku :)